Landing Page (Açılış Sayfası) Tasarımı

Landing Page (Karşılama Sayfası) Tasarımı

Birinci adımda çeşitli kanallarla kullanıcıyı sayfamıza çekiyoruz. İkinci adımda ise – genellikle karşılama sayfamızda (landing page) – ziyaretçimize ürünümüzü anlatıp, kazanmaya çalışıyoruz.

Karşılama sayfalarımızı daha fazla kullanıcıyı kazanmaya yönelik nasıl tasarlayabiliriz? Bu sorunun tek bir doğru yanıtı ne yazık ki yok. Yapacağınız testlerle her zaman daha yüksek performans gösterecek bir karşılama sayfası elde edebilirsiniz. Fakat ilk olarak karşılama sayfalarımızı tasarlarken nelere dikkat etmeliyiz? Metinlerimizi nasıl yazmalıyız? Bu konuda dünyanın en iyi örnekleri neler?

Landing page özellikleri

Müşterilerimizi iyi tanıyarak başlamalıyız.
Karşılama sayfasında vereceğimiz mesajlar (hem metinlerle hem görseller) genelde ürünümüzün ne olduğundan çok müşterimizin kim olduğuna bağlı. Öncelikle müşterilerimizi tanıyarak bu sürece başlamamız gerekiyor. Bunun için kendimize şu soruları sorarak başlayabiliriz;
– Eğer ürününüz satışta ise, ürününüze en çok ödemeyi yapanlar kimler?
– Siz en çok kime satış yapmak istiyorsunuz?
– Ortalama bir müşteriniz kimleri takip ediyor? Nelerden etkileniyor?
– Beğendiği ve şikayetçi olduğu şeyler neler? Nelere değer veriyor?
– Ortalama bir müşterinin müşterisi olduğu diğer markalar neler? Başka hangi ürüne ihtiyaç duyuyor?

Eğer ürününüzü daha yeni geliştiriyorsanız, bu soruları yanıtlayamazsınız. Bu durumda yardımımıza persona’lar koşuyor. Ürünümüzün değer önerisi ile birlikte, ideal müşterisi olmasını düşündüğümüz kişiler kimse, onlar için bu soruları yanıtlayarak bir öngörü kazanmaya çalışabilirsiniz.

Ürünümüzü Ne Kadar İyi Tanıyoruz?

Girişimciler heyecanla ürünlerini geliştirdikleri için ürünlerini fazla tanıyor olmaları genelde en büyük problemi oluşturur. Karşılama sayfalarını ürününüz hakkında hiçbir bilgisi olmayan birine göre hazırlamanız gerekiyor. Bunun için üzerine düşünmemiz gereken sorular;
– Sunduğunuz ürünü/servisi tek cümle ile nasıl anlatırsınız?
– Rakiplerinizden farklı olarak yaptığınız şey nedir?
– Ürününüz/servisiniz müşteriye nasıl bir değer sağlar?
– Müşterinizin hangi acısını çözüyorsunuz? Hangi problemlerine çözüm getiriyorsunuz?

Karşılama sayfalarımızın amacı, gelen ziyaretçilerimize ürünümüzü anlatmak ve ürünümüzü kullanmaya ikna etmektir. Bu yüzden bir karşılama sayfasını değerlendirirken;

1. Ürünü ne kadar iyi anlattığına,

2. Gelen ziyaretçileri ürünü kullanmaya ne kadar iyi ikna ettiğine bakmamız gerekir.

Not: Sadece kullanıcıları ne kadar iyi ikna etttiğine (yani dönüşüm oranına) bakarak asla bir karşılama sayfasını değerlendiremeyiz. Karşılama sayfasında ürününüzün aslında yaratmadığı değerleri öne sürerek kullanıcıyı belki ilk defa içeri alabilirsiniz fakat daha sonrasında kullanıcı aradığı değeri üründe bulamadığı için size terk eder. 

Ürünümüzü anlatmak için karşılama sayfamızda bazı mesajlar vermemiz gerekir. Bu mesajlardan ilki – karşılama sayfanızın başlığı – ürününüz ve girişiminizi açıklayan H1 cümlelerinizdir. H1 cümleniz ile ürününüzün/hizmetinizin kullanıcılarınızın hangi problemini çözdüğünü, nasıl bir değer yarattığını net olarak anlatmanız gerekir. 

– Karşılama sayfamızda özellik bazlı değil tamamen değer odaklı bir H1 cümlesi yazmamız gerekiyor. Ürün/pazar uyumuna henüz ulaşamamış ürünler için bu cümleyi tam olarak bulabilmek çok güç olabilir. Böyle durumlarda kullanıcılarınızdan aldığınız yorumlara da dayanarak farklı cümleleri zaman zaman test edebiliriz.

– Sayfamızda mutlaka açık ve net bir başlığımız bulunmalı. Bir ziyaretçi sayfamızı ziyaret ettiğinde, bu ürün/hizmet nedir sorusuna cevabı aramadan, direkt olarak görebilmesi gerekiyor.

 

Kaynak: leanmarketing.co

Blog

E-ticarete Nasıl Başlanır? E-ticaret Başlangıç Rehberi

 7 Şubat 2021 Pazar

E-ticarete Nasıl Başlanır? 10 Adımda E-ticaret Başlangıç Rehberi

Devamı

Pazarlamanın 4P'si

 7 Şubat 2021 Pazar
Devamı

Erken Hasat Zeytinyağı

 27 Ocak 2021 Çarşamba
Devamı

Google Türkiye'den esnaf ve KOBİ'lere 12 milyon dolarlık destek

 24 Aralık 2020 Perşembe

Google tarafından TESK iş birliği, Ticaret Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi desteğiyle hayata geçirilen, KOBİ'leri pandemi koşullarında destekleyecek "Dijital Dönüşümle Fark Yaratan Esnaflar" programı tanıtıldı.

Devamı