Hipnotik başlık + hipnotik içerik = Okuma ve aksiyon almaya ikna etmek.
Sadece içerik pazarlaması yapanlar değil; yazılarını okutmak isteyen herkes hipnotik başlık yazma tekniklerinden faydalanabilir. Ya da sosyal medyada dönüşüm odaklı başlıklar atmak isteyenler de bu yöntemleri uygulayabilir. Öyleyse en sevdiğiniz seri olan hipnotik yazım tekniklerine bir yenisiyle devam ediyorum.
1- Hedef Kitleye Doğrudan Seslenmek
Benim, bu yazının başlığında yaptığım gibi doğrudan ilgili insanlara seslenmek her zaman işe yarar. Bu başlıkların okur kişide yarattığı etki “bana mı dedin?” cevabıyla özetlenebilir 🙂
Bu tür başlıkları kullanabilmek için hedeflemenin gerçekten net olması gerekir. Mesela, sadece öğretmenlerin ilgileneceği bir üründen bahsediyorsanız ya da potansiyelin büyük bölümü oradaysa “öğretmenler!” şeklinde giriş yapabilirsiniz. Hemen örnek vereyim:
Deneyip, faydasını gördüğüm diğer tekniklerimi paylaşıyorum. Okumaya devam edin.
2- Hedef Ürünü “Bu” Adılı İle İşaret Etmek
Konuyu, kişiyi, yeri veya nesneyi “bu” adılını kullanarak işaret ettiğinizde daima etkili olacaktır. Özellikle merak uyandıracak sorularla (neden, nasıl, ne zaman…) yazarsanız bu tekniği en iyi şekilde kullanmış olursunuz.
Her zaman işe yarar. Şimdi “bu” adılını merak uyandırıcı şekilde tamamlayalım. Örneklerle açıklamakta fayda görüyorum.
3- Fırsatı Öne Çıkarmak
Bazen o kadar kısa sürede dikkat çekmek zorunda kalırsınız ki kaybedeceğiniz 1 saniye bile yazınızın okunmasını engelleyebilir. Örneğin, e-mail marketing için subject (konu başlığı) yazmaya çalışıyorsunuz. Hemen şunu düşünün:
Maili alan kişinin akıllı telefonunda bildirim olarak görünecek ve belkide başlığın tamamı bu bildirim alanına sığmayacaktır. Parmağını sola doğru sürükleme hamlesiyle bu gereksiz mail bildirimini ekrandan yok etmek isteyenler olacaktır. Ya da bilgisayar başında hızla maillerine göz atmak isteyenler, öncelikli olmayan mailleri tek tıkla çöp kutusuna göndereceklerdir.
O halde başlığınızın ilk kelimelerine direk fırsatı yerleştirebilirsiniz. Örnek:
Yukarıdaki başlık tipleri ürünü ya da markayı tanıyan kişilerin daha çok ilgisini çekeceği için aşağıdaki şekilde kullanmak da akıllıca olabilir.
Yukarıdaki örneklerden hangisini kullanacağınıza karar vermek için potansiyel okurlara / müşterilere hangi kanallardan ulaştığınızı değerlendirmeniz gerekebilir. Örneğin, google’da “spor ayakkabı” kelimeleriyle arama yapanların karşısına çıkaracağınız başlık, markanızla değil de direk indirim oranıyla başlayabilir. Başka bir örnek: Mail atacağınız kişiler, daha önceden markanızla temas kurmuş kişilerse direk marka adıyla başlamanız gerekebilir.
4- Hedef Kitleyi Uyarmak!
Birinci yönteme benzer bir yöntem fakat biraz da gergin bir yöntem. İşe yarar mı? Kesinlikle! Hedef kitlenizin dikkatini çekmek için “onların dikkatine!” yazın. Direk örnek kısmına geçiyorum.
Bu tekniği en son, çalıştığım firmalardan birinde kullandım. Sosyal medya paylaşımlarındaki tıklama sayısını nasıl artırırız diye düşünürken A-B testleri yapmaya başlamıştım. Aynı konuyu farklı tarihlerde 2 farklı başlık ile paylaştım. Gönderilerden “ANNE BABALAR DİKKAT! UZMANLAR UYARIYOR” yazan başlığa 3 kat daha fazla tıklandı.
5- Sağladığınız Kolaylığı Vurgulayın
Network marketing firmalarının büyük bir bölümü bu tekniği etik dışı kullanırlar. Kolay yoldan para kazanmayı vaat ederler ve bu yüzden beş para etmez ürünlerine, binlerce insan tav olur. Ürünü al, networke katıl, kolay yoldan zengin ol! Kolay olanı tercih etmek insanın doğasında var. Demek istediğim şu: Hiçbir şekilde kolaylık sağlamayan hizmetler bile bunca ilgi görürken, sizin gerçekten kolaylık sağlayacak ürün-hizmetiniz neden ilgi görmesin? Meraklandığınızı görür gibiyim 🙂 Örnekler gelsin:
6- Kendinizi Konu Edin veya Başkasının Ağzından 1. Tekil Şahıs Kipi Kullanın.
Dediğim gibi sizle paylaştığım bu tekniklerin tamamını kullandım. Daha fazla teknik de kullandım ama en çok işe yarayanları söylüyorum. Kendinizi konu etmeniz veya bir başkasının ağzından birinci tekil şahıs kipi kullanmanız genellikle ilgi görür. Elbette işin içine fayda mesajını da katmanız gerekiyor.
Yukarıdaki örnekler gerçekten güçlü başlık örnekleridir. Mesela, blog sitemde kullandığım birkaç başlıktan bahsedeyim:
Blog sitemdeki bu başlıkların en önemli özelliği kendi dönemlerinde en popüler yazılar listesine girmiş olmalarıydı. Bu yazıların en popüler yazılar olmasında başlıkların etkisi olmadı diyemem 😉
7- Yeni Bir Şeyler Sunun
“Yeni” kelimesi her zaman dikkat çeker. Bu kelime çok sık kullanılmasına rağmen esrarengiz bir şekilde samimiyetini korur. İnsanlar yenilikleri seviyor. Yeni olan her şeyi tüketmek istiyorlar.
8- Başlıkta Referans Kullanmak
İkna etmenin en önemli tekniklerinden biri referans vermektir. Bir düşünceyi desteklemek, bir sonucu ispat etmek, bir sunumu güçlendirmek için çeşitli referanslar kullandığınızı tahmin ediyorum. Genellikle bu referansları sunumlarımızın sonuna konumlandırıyoruz. Peki, başlıkta referans vermeyi hiç düşündünüz mü?
9- Kışkırtıcı Test Başlıkları Kullanmak
Arama motoru trendleri insanların ilgi alanlarını az çok özetliyor. Testlerin aranma hacmine bakınca ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız. Sırf şu başlık bile tek başına yeterli olabiliyor: “Hafıza Testi”
Elbette biz bunu biraz süsleyeceğiz ve gücüne güç katacağız. Dilerseniz örnekle açıklayayım:
10- Herhangi bir işin n yolunu göstermek
Onedio.com gibi sitelerden hatırlayacaksınız. Tıpkı bu yazının başlığında olduğu gibi, yol gösterirken kaç adımdan oluştuğunu belirtmek oldukça etkilidir. Bunun sebebi: Kesin ve net bir bilgiyi işaret ediyor olmasıdır.
ÖZETLE:
Bir içeriğin tüketilmesini sağlayacak en önemli bölümü tartıştık. Başlık! Evet, başlıklar içeriğin tüketmeye değer olup olmadığını işaret eden en önemli metinlerdir. Öyle ki;
Kaynak: hizliadam.com