E-ticarette e-fatura kullanımı birçok avantaj barındırır. E-ticaret firmalarının e-fatura zorunluluğu sektörlere göre değişir. E-fatura ve e-arşiv mükellefliği iki yıl önceki yıllık ciroya göredir.
E-fatura, teknolojik gelişmelere bağlı olarak dijital dönüşüm süreçlerinin bir parçasıdır. Devlet kurumlarındaki e-dönüşüm sürecinin bir parçasıdır. Fiziki faturaların ve faturalandırma sürecinin dijital ortamda gerçekleştirilmesidir. E-fatura sayesinde dijital ortamda fatura düzenlenebilir, müşteriye gönderilebilir, arşivlenebilir. E-fatura, kağıt faturalar ile aynı hukuki standartlara sahiptir. Elektronik ortamda hazırlandığı için kağıt fatura israfını ve teslimat giderlerini önler. Avantajları sebebiyle birçok e-ticaret firması, gönüllü olarak e-fatura ve e-arşiv mükellefi olmuştur.
Firmalar için faturalandırma süreçleri bazı zorluklar içerir. İnternet aracılığı ile gelen siparişlerin faturalarının yazdırılması ve gönderilmesi, geleneksel alışveriş faturalarından farklı süreçler içerir. E-ticarette fatura kullanımı için siparişlere göre müşteri bilgilerinin tanımlanması gerekir. Fatura şablonu oluşturularak, bilgilerin kaydedilmesi ve kağıt faturaya yazdırılması gerekir. Faturalar, sipariş paketine iliştirilir ve kargo ile gönderilir. Müşteri faturayı sipariş adresine ya da farklı bir adrese talep edebilir.
E-ticaret firmalarının fatura süreçlerinde karşılaştığı bazı handikaplar da vardır. Örneğin; matbu fatura sipariş adresinden farklı bir adrese talep edildiğinde fatura adrese ulaşmayabilir, yanlış bir adrese gidebilir. Bu durumda tüm süreç yenilir, yeniden matbu fatura hazırlanır ve müşterinin verdiği adrese kargo ile gönderilir. Tüm bu sorunlar zaman kaybı ve ek maliyet demektir.
E-ticarette e-fatura, e-ticaret firmaları için oldukça pratik bir çözümdür. E-fatura, zaman kaybı olmadan ve operasyonel süreçler sekteye uğramadan nihai çözüm sunabilir. E-fatura sistemine entegre olan e-ticaret firmaları, fatura süreçlerini daha hızlı bir şekilde yerine getirebilir. Herhangi bir matbu baskıya gerek kalmadan elektronik ortamdan müşteriye ulaştırılabilir.
E-ticaret girişimlerine önemli bir katkısı olan e-fatura, operasyonel süreçleri hızlandırır. E-ticaretin karakteristik kolaylıklarını pekiştiren bir yapısı vardır. Zamandan ve mekândan bağımsız faturalandırma imkanı vardır.
E-ticarette e-faturanın temel avantajları şunlardır;
E ticarette e-fatura bazı durumlarda zorunluluk olsa da e-fatura sisteminin sağladığı faydalar firmaların gönüllü olarak e-faturaya geçmesine yol açıyor. E-ticaret firmalarının geleneksel fatura sistemi ile fatura göndermesi ve fatura takibi kolay değildir. Faturalandırma işlemleri için zaman ayrılması gerekir. Siparişlerin faturalarının hazırlanması, muhasebe programına kaydedilmesi, basılması ve kargo ile gönderilmesi zaman alır. Fatura müşteriye ulaşmazsa işlemler tekrarlanır ve böylece maliyetler yükselir. E fatura ve e-arşiv sistemi, tüm bu işlemleri pratikleştirir. E-ticarette e-fatura, fatura takibini ve teslimatını kolaylaştırır. E-faturaya geçen e-ticaret firmaları, online pazaryerlerindeki siparişleri için gerekli e-faturaları entegratörler aracılığı ile de kesebilir.
E-ticarette e-fatura zorunluluğu, e-ticaret firmasının cirosu ile doğru orantılıdır. İnternet üzerinden satış yapan firmaların yani e-ticaret firmalarının e-fatura geçiş zorunluluğu sektörlere göre farklılık gösterir. E-fatura ve e-arşiv mükellefliği iki yıl önceki yıllık ciroya göre değişir. Örneğin; 2021 Ocak ayında e-faturaya geçiş zorunluluğu 2018 yılının cirosuna göre belirlenir. İki yıl önce 5 milyon liranın altında cirosu olan firmalar gönüllü olarak e-fatura ve e-arşiv mükellefi olabilir.
Cirosu 5 milyon lira ve üzeri olan firmaların her durumda e-fatura ve e arşiv zorunluluğu vardır. Bu firmalar, en geç 1 Temmuz 2020 tarihinde e-faturaya geçiş yapmış olmalıdır. Ayrıca, e-fatura mükellefi olan firmaların 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren e-arşiv sistemine geçiş yapmış olmaları gerekiyor. E-faturaya geçiş yapmadan e-arşiv sistemine geçiş yapılamıyor. E-fatura başvuru sürecinde bazı gereksinimler ve evraklar gerekir.