Ulusal ve uluslar arası birçok firma faaliyet alanlarını genişletmek için kendi ülkelerinin dışında ticaret yapmaya çalışıyor. Bunun için de en pratik ihracat yöntemi sınır ötesi e-ticaret ya da e-ihracat yapmanın yollarını arıyorlar. Çeşitli online kanallardan sınır ötesindeki pazarlarda hedef kitleye ulaşmaya çalışan firmaların fatura gibi resmi evraklarla ilgili bazı prosedürleri yerine getirmesi gerekiyor. Bunun için de e-ihracat faturası gündeme geliyor.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) e-ihracatla ilgili birçok soruya cevap veriyor. Peki, e-ihracat faturası nedir, e-ihracat için nasıl fatura kesilmelidir?
E-ihracat ekosistemi birçok firma için bazı soru işaretleri barındırıyor. Özellikle e-ihracat için fatura kesme gibi bazı resmi işlemler konusunda uygulamada bazı eksikler ortaya çıkabiliyor. E-ihracatta fatura düzenlenme formatı konusunda henüz yeni sayılan işletmeler, e-ihracat faturası nasıl kesilir diye soruyor. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) e-ihracatla ilgili birçok soruya cevap veriyor. Peki, e-ihracat faturası nedir, e-ihracat için nasıl fatura kesilmelidir? İşte cevapları...
E-ihracat faturası, sınır ötesi e-ticaret yapmak isteyen ya da yapan mükelleflerin alacakları ödemelerle ilgili yurt içinde ve yurt dışında yerine getirmeleri gereken resmi prosedürlerden biridir. E-fatura mükellefleri, ihracat faturalarını e-ihracat faturası olarak düzenlemek zorundadır; ancak bunun bazı kriterleri var! Örneğin; eğer gümrük çıkış beyannamesi düzenlenecek ise faturaların e-ihracat faturası olarak kesilmesi gerekiyor. Yapılan ticaret mikro ihracat kapsamında veya gümrük çıkış beyannamesi ekinde yer almayan mallar için ise e-ihracat faturaları kesilmiyor. Burada çıkış noktası olarak gümrük çıkış beyannamesi düzenlenmesine bakılıyor. Şahıs şirketleri, gerçek şirketler, anonim şirketler ve limitet şirketler e-ihracat faturalandırma işlemi yapabiliyor.
E-ihracat yapmak isteyen firmaların ilk olarak sorduğu sorular arasında e-ihracat faturaları nasıl düzenlenir sorusu yer alıyor. E-ihracat faturaları, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın düzenlemelerine uygun sistemler ve yazılımlar kullanılarak düzenlenebiliyor. Ticari satışlarda faturaların dijital ortamda düzenlenmesi sebebiyle e-ihracat faturası alıcısı bölümüne bakanlığın adı yazılıyor.
Mali mühür için başvuru yapan mükellefler ya da firmalar, e-ihracat faturaları için ilk adımı atmış oluyor. Mali mühür onayının ardından Gelir İdaresi Başkanlığı'na elektronik ortamdan başvuru yapılıyor. E-ihracat faturası başvurusu için bazı entegrasyon sistemleri kullanılabiliyor. Bu sistemlerde mali mühür ile imzalama işlemleri dijital ortamda yapılıyor. Hesap aktivasyonunun ardından e-ihracat faturalandırma için ilgili kurumların imza kullanma yetkisine ulaşılmış oluyor.
E-ihracat faturası düzenlemek isteyen firmaların bazı noktalara dikkat etmesi gerekir. Sınır ötesi e-ticaret için kesilmesi gereken faturalarla ilgili dikkat edilmesi gerekenler şunlardır;
E-ihracat faturasında bulunması gereken alanlar şunlardır;